ԵԼԱԿԸ ՊԱՇՏՊԱՆՈՒՄ Է ԱԼԿՈՀՈԼԻ ՎԱՏ ԱԶԴԵՑՈՒԹՅՈՒՆԻՑ

Ելակը քչացնում է այն վնասը, որը ստամոքսին կարող է հասցնել ալկոհոլը: Այդպիսի եզրակացության հանգել են Իտալիայի, Սերբիայի և Իսպանիայի գիտնականները` առնետների վրա կատարված փորձարկումների արդյունքում:

Փորձերի ընթացքում լաբորատոր կենդանիներին տրվել է “էթանոլ” (էթիլային սպիրտ): Պարզվել է, որ այն կենդանիները, որոնք մինչև ալկոհոլի օգտագործումը տասը օրվա ընթացքում կերել են ելակի էքստրակտ (կգ քաշին` 40 գրամ) ստամքոսահյութի վնասը զգալիորեն քիչ է եղել:

Գիտնականների խոսքերով, դա բացատրվում է նրանով, որ ելակի դրական ազդեցությունը պայմանավորված է ոչ միայն հատապտուղների հակաօքսդիային հատկությամբ, այլև` օրգանիզմում հակաօքսիդային պաշտպանությունն ու ֆերմենտների  ակտիվությունն ապահովելու միջոցով:

28.10.2011